Sup Tulang Rusuk Kuah Pekat dan Berempah

Sup Tulang Rusuk Kuah Pekat dan Berempah

Dalam peti ais ada tulang rusuk. Tulang, tak kiralah bahagian mana, kalau masak sup mesti akan sedap. Jadi hari ni kita masak sup tulang rusuk yang kuahnya pekat dan sangat berempah.

Saya suka campur rempah sendiri. Kalau kau orang malas gunakan serbuk rempah asing-asing macam ni, beli je rempah sup pra-campuran dan campur serbuk kunyit dan lada sulah.

Bahan-Bahan: (2-3 orang)

  • 500g tulang rusuk lembu (bukan rusuk mamak)
  • 2 biji bawang besar
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1-2 tangkai cili kering
  • 1-2 inci halia
  • 3 biji pelaga
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 cubit serbuk kunyit
  • 1-2 sudu besar cuka
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:

1. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia sehingga halus. Saya biasa kisar dengan minyak supaya nanti nak tumis tak perlukan masa yang lama. Tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih dan cili kering sampai baunya menyerlah. Kalau nak pedas, lebihkan cili kering.

2. Lepas tu, tumis pula bahan kisar sampai pecah minyak. Pastikan tumisan betul-betul masak dan bertukar keperangan. Kalau ada yang melekat di kuali, jangan risau, boleh deglaze dan itulah yang menaikkan rasa sup nanti.

3. Sekarang masukkan rempah serbuk dalam tumisan. Sup mamak memang warnanya gelap dan ada warna kuning sedikit. Tumis sampai pecah minyak. Sup ni saya belajar dari pesakit saya yang kerja di kedai mamak. Kalau dia tipu saya, saya tipu kau oranglah. Haha.

4. OK masukkan tulang rusuk atau apa-apa tulang yang kau orang ada. Gaul sehingga rempah menyaluti tulang. Lupa letak garam dulu sebelum gaul. OK letak garam, dan sambung gaul sampai rempah dan garam sekata.

5. Bila dah sekata, barulah masukkan 1 liter air panas. Besarkan api bila dah mendidih, kecilkan ke apa sederhana. Tutup periuk, dan reneh selama 2 jam. Kalau guna periuk tekanan, letak pada “High Pressure” dan set masa 30 minit.

6. Bila daging dah empuk. Letak cuka dan gula sedikit. Barulah sup ni nanti rasanya seimbang. Ia juga beri dimensi pada rasa sup kita ni. Tidaklah hambar. OK dah boleh hidang! Tabur daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Sup ni padu rasa rempahnya, kalau makan dengan nasi putih atau roti, memang berpeluh dahi! Fuh!

Sup Tulang Rusuk Kuah Pekat dan Berempah

Resepi Oleh: Kamarul Ariffin Nor Sadan