Snek, snek

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Jitra Mai

resepi-cucur-udang-kuah-kacang-jitra-mai

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Jitra Mai

Rangup dan manis kuah kacang fuhh! makan petang-petang macam ni uii!!

Bahan Bancuhan Tepung:

  • 1/2 kg Tepung gandum
  • 250g Tauge
  • 250g Kucai
  • 2sk Garam
  • 2 biji telur
  • 1sb Gula
  • 2sb Air Kapur
  • Udang
  • Air Sejuk (ni kak agak-agak)
  • Pewarna Kuning TELUR
  • 1sk baking powder

Bahan Ulaman:

  • Timun
  • Sengkuang
  • Tauhu (digoreng)

Cara Buat Cucur Udang:

1. Bancuh tepung dengan air hingga sebati. Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yang dipotong 1 inci), pewarna kuning, air kapur, tauge, udang, garam dan gula secukup rasa.

2. Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan masukkan ke dalam senduk yang telah dipanaskan dan masuk ke dalam kuali.

3. Goreng dengan api sederhana kuat dan angkat apabila cucur menjadi keperangan.

Bahan Kuah Kacang:

  • 1 mangkuk Kacang Tanah (di goreng dengan minyak + kisar kasar)
  • 5 ulas Bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas Bawang putih (dihiris)
  • 1 sk udang kering
  • 1 sb Cili kisar
  • Air Asam Jawa secukup rasa
  • 1 btg serai
  • 3 sb Gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • Air
  • Air tepung jagung yang di cairkan
  • Daun pandan
Cuba Resepi Ni:  Resepi Bebola Roti Rangup

Cara Buat:

1. Tumis bawang dan daun pandan sampai bawang dah kekuningan. Kemudian masukkan cili dan masak sampai naik bau baru masukkan bahan lain.

2. Masak sampai kepekatan yang diingini. Boleh dihidangkan dengan cucur udang tadi. Selamat mencuba.

Guna Tepung Gandum Ni Baru Cucur Menjadi Elok >> https://shope.ee/6KVPX27nqS

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang Jitra Mai

Resepi Oleh: Fienaz Shafie