Sayur, Sup

Sup Tradisi Orang Cina Hot and Sour Soup

sup-tradisi-orang-cina-hot-and-sour-soup

Sup Tradisi Orang Cina Hot and Sour Soup

Saya baru buat rawatan gigi, jadi hanya boleh makanan lembut. Bosan asyik makan bubur. Jadi, hari ini saya masak sup tradisi orang cina, iaitu “hot and sour soup”. Supnya likat, rasa cendawan dan sos tiram memang serasi. Rasa macam tu buat air liur kecur. Panas dan pedas tu buat rasa selesa kalau makan pada hari sejuk.

Bahan-Bahan:

  • 100g Isi ketam
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji telur
  • 1/4 batang lobak merah
  • 6 biji cendawan shitake
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 susu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 batang daun bawang
  • 1 keping tauhu
  • 1/2 sudu besar serbuk lada sulah
  • 1-2 sudu cuka

Cara Memasak:

1. Sediakan bahan-bahan. Potong memanjang halus-halus (julien). Kalau dah sedia semua, mudah nanti tinggal masukkan sahaja.

2. Tumis bawang putih sehingga harum. Kemudian masukkan cendawan dan goreng kilas sehingga layu. Saya guna cendawan shitake segar. Kalau guna cendawan shitake kering pun boleh, tetapi kena rendam sehingga kembang dahulu.

3. Masukkan lobak merah yang telah dipotong halus. Goreng kilas juga. Tambah air 3 cawan. Reneh sampai gelegak. Sambil tunggu gelegak, campur tepung jagung dengan sos tiram dan sedikit air. Gaul sampai tak ada ketulan.

4. Bila sup dah gelegak. Masukkan campuran tadi tu. Kacau kacau kacau, sampai dia pekat. Pecahkan telur dan pukul sedikit. Tuang dalam sup yang sedang gelegak. Tuang secara tarik panjang dan sambil tu kacau sup. Dia akan jadi serat-serat.

5. Warna sup ni patutnya gelap lagi sedikit, jadi untuk cantikkan dia, saya letak kicap pekat sikit. Masa ni juga boleh letak garam atau kiub ayam jika perlu. Sekarang masukkan tauhu yang dah dipotong panjang-panjang.

Cuba Resepi Ni:  Ayam Masak Halia Menu Berpantang Orang Cina

6. Masukkan pula isi ketam yang dah dicarik atau dipotong. Ini saya pakai isi dari kaki ketam Snow/Alaska King. Kalau tak jumpa, guna jejari ketam (crab stick) pun boleh. Letak daun bawang sekali.

7. Letak serbuk lada sulah. Nak lebih pedas, lebihkan lada sulah. Nak kurang pedas, kurangkan. Nak pedas gila? Letak cili padi, cili kering atau chili oil. Tak ada hal. Kita yang nak makan, ikutlah selera kita.

8. Dah nama Hot & Sour Soup, kenalah masam. Jadi kena letak cuka. Resepi original gunakan cuka hitam cina. Saya tak tahu mana nak cari. Jadi pakai je lah apa ada. Akhiг sekali, letak beberapa titik minyak bijan. Jika tak suka bau minyak ni, tak payah letak.

9. OK boleh hidang dalam mangkuk. Tabur hirisan daun bawang dan daun ketumbar jika ada. Kita masak sendiri jadi isinya banyak dan berbaloi. Rasa sup ni hangat dan masam. Umaminya datang dari cendawan shitake, sos tiram dan isi ketam.

Sup Tradisi Orang Cina Hot and Sour Soup

Resepi Oleh: Kamarul Ariffin Nor Sadan