
Resepi Sandwich Cheesecake Mudah dan Senang
Bahan-Bahan: Loyang 6 inci, dapat 4 pcs
- 8 keping biskut – Saya pakai jacobs. Kalau pakai biskut yang lagi kecil akan dapat lebih dari 4 pcs
- 250 gram cream cheese
- 150 gram dairy whipping cream
- 50 gram gula icing
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 25 gram oreo yang dihancurkan atau 125 coklat yang dicairkan
Cara Membuat:
1. Alaskan loyang petak dengan baking paper untuk hasil yang lebih kemas.
2. Letakkan 4 keping biskut terlebih dahulu. Letak dalam chiller atau peti sementara buat lapisan mousse. Ada 2 flavour atau perisa boleh pilih mana-mana.
3. Perisa Oreo;
- Beat atau pukul 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas beat dalam 2 minit, stop. Masukan gula icing dan essen vanila. Sambung beat sampai sebati.
- Pada bekas lain, beat 150 gram dairy whipping cream sehingga kental. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
- Masukan 25 gram oreo yang dihancurkan atau terpulang nak letak banyak mana. Sebagai flavour sahaja. Ratakan atas lapisan biskut tadi.
- Bil dah ratakan, letak lagi 4 keping biskut dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
4. Perisa Chocolate;
- Beat 250 gram cream cheese pada suhu bilik. Lepas beat dalam 2 minit, stop. Masukan gula icing dan essen vanila. Sambung beat sampai sebati.
- Dah sebati, masukkan 125 gram coklat yang telah dicairkan. Beat sebati dan bila dah sebati stop.
- Pada bekas lain, beat 150 gram dairy whipping cream sehingga kental. Kaup balik dengan adunan cream cheese tadi sehingga sebati. Jangan terlebih kaup, nanti adunan mencair.
- Ratakan atas lapisan biskut tadi. Dah ratakan, letak lagi 4 keping biskut dekat atas. Setkan dalam 5 jam, trim, potong dan dah boleh makan.
Nota: Gula atas tu pakai dusting sugar baru dia tak menyerap, kekal elok atas kek. Yang ghaib tu kalau pakai gula icing. Selamat mencuba!.
Resepi Oleh: Muhammad Ali