Pastry, Snek, snek

Resepi Donut Ball atau Bebola Donut Comel

resepi-donut-ball-atau-bebola-donut-comel

Resepi Donut Ball atau Bebola Donut Comel

Assalamualaikum semua. Pagi ni saya nak share resepi “donut ball” atau bebola donut. Hehe anak saya yang panggil donut ball tu sebab bentuknya bulat-bulat.

Saya buat semalam memenuhi permintaan Cikgu kepada anak saya, merata cari tak de jual Cikgu kata. Saya pon tak jual, selalu buat untuk anak saya je untuk bawa bekal ke sekolah. Berdebar juga nak buatkan dalam kuantiti yang banyak. Alhamdulilah, maklum balas Cikgu kata donut ball ni lembut dan sedap. Jadi saya sharekan resepi cara saya di sini mungkin ada ibu-ibu nak buatkan untuk anak-anak pagi ni kan atau untuk minum petang.

Bahan-Bahan:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar butter
  • 1 1/2 sudu teh yis
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar gula
  • 1 biji kuning telur
  • Air sejuk (dari fridge – kalau guna mixer) – 1 cawan
  • Air suam (kalau uli guna tangan) – 1 cawan

Cara Membuat:

1. Campurkan je semua bahan kecuali air dalam mixer, mix dalam 4-5 minit. Kemudian masukkan air dan uli sampai doh tak melekat dekat bowl. Saya mixkan lebih kurang 15-20 minit.

2. Rehatkan doh selama 30 minit – 1 jam, hingga doh naik dua kali ganda dari asal, kemudian boleh start bentukkan. Saya bentukkan guna acuan kuih yang bentuk bulat. Boleh juga bentukkan guna tudung botol.

3. Rehatkan dahulu 5-10 minit, kemudian goreng macam biasa. Bila dah nampak garing, toskan. Kemudian boleh salutkan dengan gula kastor atau drizzle kan dengan nutella.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Makanan Korea Tteokbokki

4. Kalau uli guna tangan; Campurkan air, gula dan yis. Tunggu sehingga kembang. Dalam bekas yang lain, satukan tepung gandum, butter, telur, dan baking powder. Gaul dan jadikan macam serbuk roti.

5. Kemudian, masukkan air sikit demi sedikit, uli macam biasa sehingga doh tak melekat di tangan. Air tu agak-agak sesuai dengan tepung. Kena uli lama sikit untuk dapatkan donut yang lembut dan gebu. Dan boleh rehatkan ikut cara kat atas.

6. Kalau nak buat sikit, boleh kurangkan kuantiti kepada separuh adunan. Saya tak letak garam sebab guna slightly salted butter. Saya izinkan untuk share. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.

Resepi Donut Ball atau Bebola Donut Comel

Resepi Oleh: Niesa Hasan