Roti

Resepi 3 in 1 Roti, Donut, dan Bomboloni Sedap

resepi-3-in-1-roti-donut-dan-bomboloni-sedap

Resepi 3 in 1 Roti, Donut, dan Bomboloni Sedap

Takyah susah-susah pakai resepi lain-lain, satu resepi ni je dah boleh jadi macam-macam. Yang penting sedap, gebu, lembut dan jadi!. Nak buat burger malaysia pun boleh.

Bahan A:

  • 11g yis paket (instant) *
  • 2 sudu besar gula *
  • 1 cawan air suam *

+ Bahan bertanda (*) satukan dan biarkan sampai naik buih.

Bahan B:

  • 500 g tepung roti/tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar marjerin/butter
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu kecil bread improver (kalau ada, lagi baik, takde boleh je janji buat)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 biji telur (pukul telur sekejap dengan garfu hingga berbuih)

Cara Membuat:

1. Satukan semua Bahan B sampai jadi macam serbuk roti. Kemudian, campur dengan Bahan A. Uli hingga tak lekat di tangan.

2. Kalau guna breadmaker, masukkan Bahan A (cecair) dulu, kemudian masukkan Bahan B.

3. Biarkan lebih kurang 30 minit. Dah naik, tumbuk buang angin dan bahagikan doh kecil-kecil ikut suka besar mana. Roundingkan.

4. Kalau nak buat donut, buat lubang di tengahnya. Ketepikan, dan biar sekejap dalam 10-15 minit.

5. Kalau nak buat roti, masukkan dalam loyang. Taburkan potongan kecil butter di atas adunan roti.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Roti Sobek Pandan, Uli Pakai Tangan

Untuk Buat Donut atau Roti:

1. Panaskan kuali api sederhana, masukkan donut dan biarkan sekejap, dah perang baru terbalikkan sebelah lagi.

2. Angkat, toskan minyaknya di jaring. Kisar gula + sedikit susu tepung untuk salut donut. Cucuk inti coklat atau nutella untuk bomboloni.

3. Kalau jadikan roti, bila dah naik gebu, panaskan oven 160c dan bakar roti api atas dulu 7 minit. Kemudian buka api atas bawah 15 minit (agak-agak, ikut oven masing-masing ya).

Gebu, gebas dan sedap! Selamat mencuba semua!

Resepi 3 in 1 Roti, Donut, dan Bomboloni Sedap

Resepi Oleh: Nieza Nor Hamnira