Agar-Agar Santan Gula Melaka Sedap Berlemak dan Kurang Manis
Agar-Agar Santan Gula Melaka. Untuk resepi ni saya bagi 1000/10. Sedap, berlemak dan kurang manis. Boleh tengok warna agar-agar ni, tak terlalu terang sebab saya sudah kurangkan timbangan gula melaka dalam resepi ni. Jom buat!.
Loyang saiz 7 inci, nak pakai 8 inci pun boleh cuma nipis sikit.
Bahan-Bahan:
- 12 gram agar-agar tali
- 5 cawan air (boleh buat 6 cawan kalau nak lagi lembut. 1 cawan air = 250 ml)
- 200 gram santan kotak. Seeloknya pakai brand Kara.
- 2 biji telur gred A
- 150 gram gula melaka
- 5 sudu makan gula
- 2 sudu kecil essen vanila
- satu setengah sudu kecil garam
Cara Membuat:
1. Cairkan 150 gula melaka bersama-sama 1 cawan air dan 5 sudu makan gula. Kalau nak simpulkan daun pandan boleh letak. Dah cair elok, ketepikan dan matikan api.
2. Hidupkan api perlahan saja, masukkan 5 cawan air + 12 gram agar-agar tali (Kalau pakai yang jenis serbuk, guna 10 gram agar-agar serbuk + 5 cawan air).
3. Sementara itu, pada bekas yang lain, masukkan 200 gram santan bersama-sama 2 biji telur gred A. Kacau sebati. Saya memang tak blend atau kisar sebab saya nak lumut tu nampak kasar dan cantik. Dah sebati, sila ketepikan.
4. Bila agar-agar tadi dah larut dan tiada ketulan baru masukkan gula melaka yang sudah ditapis. Kacau sebati dalam 1-2 minit, setelah itu masukkan santan + telur yang sudah kita sebatikan tadi.
5. Masukkan satu setengah sudu kecil garam. Masukkan bahan bahan ini sambil kacau perlahan-lahan atas api. Kacau perlahan dalam 5-6 minit. Masa ni api perlahan sahaja.
6. Selepas 5-6 minit, stop kacau. Biar ia mendidih selama 1-2 minit. Selepas itu matikan api dan letakkan 2 sudu kecil essen vanila. Kacau sebati. Dah sebati, stop kacau.
7. Tuangkan ke dalam loyang. Biarkan ia duduk di luar dulu selama 50 minit, baru masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam. Sisipkan dengan spatula di setiap sisi loyang, terbalikkan loyang atas board atau pinggan.
Dah siap, dan boleh makan. Betul-betul sedap, berlemak dan kurang manis. Selamat mencuba ya.
Resepi Oleh: Muhammad Ali