Kuih Muih

Talam Vanila Coklat Peminat Kuih Talam Mesti Suka

talam-vanila-coklat-peminat-kuih-talam-mesti-suka

Talam Vanila Coklat Peminat Kuih Talam Mesti Suka

Assalamualaikum. Dah lama tak ‘menalam’. Last buat masa sebelum raya. Kali ni, saya buat kuih talam vanila coklat. Peminat kuih talam moden pasti menggemarinya. Macam biasa, saya hanya buat 1/2 adunan. Maklumlah saya seorang sahaja di rumah. Itupun 2 hari baru habis dimakan. Kalau nak buat banyak just gandakan bahan-bahan dalam resipi yang saya kongsikan. Bagi mendapatkan potongan yang cantik, gunakan pisau plastik ketika memotong kuih & biarkan kuih sejuk & set paling kurang selama 3 jam.

Loyang 6×6 inci

Bahan Bahagian Bawah:

  • 15g (1 1/2 sdb) tepung jagung
  • 20g (2 sdb) tepung kastard
  • 50g (1/3 cawan) tepung beras
  • 70g (1/3 cawan) gula pasir
  • 80 ml (1/3 cawan) santan pekat
  • 200 ml (3/4 cawan) air
  • 1/2 biji telur (A)/ 1 biji telur (B)
  • 1/2 sdt esen vanila
  • 1/4 sdt garam
  • 1/4 sdt pewarna kuning

Bahan Bahagian Atas:

  • 20g (2sdb) tepung jagung
  • 40g (1/3 cawan) tepung gandum
  • 70g (1/3 cawan) gula pasir
  • 80 ml (1/3 cawan)/santan pekat
  • 180 ml (3/4 cawan) air
  • 1/2 biji telur (A)/ 1 biji telur (B)
  • 1/2 sdb serbuk koko + 1 1/2 sdb air panas
  • 1/4 sdt emulco coklat

Cara Penyediaan:

1. Lapisan bawah; Satukan semua bahan dan kacau rata hingga sebati. Tapiskan ke dalam periuk. Masak dan kacau hingga naik wap dengan api kecil. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah dilapik plastik atau kertas minyak. Kukus selama 20-25 minit hingga masak.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Talam Roti Lapis Coklat

2. Lapisan atas: Serbuk koko dibancuh dengan air panas hingga larut. Satukan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau dengan whisk hingga sebati dan tapiskan ke dalam periuk. Masak dan kacau hingga naik wap.

3. Tuangkan bahan atas ke lapisan bahagian bawah yang telah masak tadi perlahan-lahan. Kukus lagi selama 20-25 minit hingga masak. Sejukkan kuih sebelum dipotong.

Nota:

  • Gandakan adunan & gunakan loyang 8×8 inci untuk menghasilkan kuih yang lebih banyak.
  • Sekiranya permukaan kuih tidak kering selepas 25 minit terakhir, tambah lagi 5 minit masa mengukus dengan membuka tudung pengukus.
  • Balut tudung pengukus dengan kain/lap setiap 5 minit supaya wap air tidak menitis di atas permukaan kuih yang dikukus.
Talam Vanila Coklat Peminat Kuih Talam Mesti Suka

Resepi Oleh: Noor Ashikin