Kuih Muih, snek, Snek

Resepi Kuih Peneram First Time Buat Terus Menjadi

resepi-kuih-peneram-first-time-buat-terus-menjadi

Resepi Kuih Peneram First Time Buat Terus Menjadi

Hari ni resepi Kuih Peneram pulak. First time buat. Sebab jadi, I share. Kalau tak jadi tadi, diam-diam jelah.

Bahan-Bahan:

Cara Membuat:

1. Masak gula, santan dan air sehingga mendidih dan berbuih. Tutup api.

2. Tuang air gula ke dalam tepung beras semasa masih panas dan kacau dengan senduk kayu. Tuang sikit-sikit ye. Mula-mula adunan memang ada nampak cair sikit. Teruskan kacau dalam 7 ke 10 minit hingga adunan jadi bertali. Bila kita angkat sudu tu, adunan lambat nak turun.

3. Perap adunan minimum 5/6 jam. I perap semalaman. Lepas perap, memang doh jadi keras sikit. Uli sekejap jadi lembut sampai boleh dicanai atau dibentuk.

4. Cara bentukkan; boleh canai dan tekap atau bulat-bulatkan sebesar guli, penyek di tapak tangan dan buat bulatkan di tengah dengan lidi (I buat cara ni. Tekap dengan acuan tak jadi).

5. Goreng dalam minyak yang betul-betul panas. Tapi api jangan kuat sangat. Nanti rentung. Cuma minyak tu kena betul-betul panas. Bila kita letak doh dalam minyak, doh tu timbul terus dalam 5 saat gitu. Kalau tenggelam je, lambat naik, maksudnya minyak belum betul-betul panas.

Nota:

  • Kalau bentukkan doh dengan cara penyekkan di tangan, kena goreng terus ye. Penyek, buat bulatan di tengah, terus masukkan dalam minyak. Kena cepat sikitlah. Tapi kalau slow pun takpa. Sekali goreng dapat 2/3 biji je macam I.
  • Rajin balik-balikkan kuih supaya masak sekata. Agak-agak dah perang sikit, boleh angkat. Jangan biar sampai hitam legam. Nanti bila dah sejuk, keras macam batu.
  • Santan kalau tak nak letak pun takpa. Kebanyakan resepi tak letak pun. Ada jugak yang kata kuih tak tahan lama kalau letak santan. So ikutlah masing-masing ye. Boleh cuba rujuk resepi Che Nom. Dia ada buat dua versi. Bersantan dan tidak bersantan. I tak reti bab sukatan air tu kalau korang tanya.
  • Tu la sedikit sebanyak tips yang I baca semalam. I pun first time buat kuih ni. Bagi yang guna gula apong, boleh tambahkan gula jadi 200g. Sebab kalau 190g, dia jadi kuih peneram versi kurang manis. I suka. Tapi ada orang suka kuih ni manis. Good luck kepada sesiapa yang nak try.
  • Bab suhu minyak tu memang cerewet sikit. I sendiri berapa kali buka dan tutup api. Nak cari kepanasan yang paling sesuai. Tak cukup panas, kuih tak jadi. Terlalu panas, kuih hangus. Tapi kalau kena suhunya, gerenti akan dapat kuih yang rangup di luar, lembut di dalam. Selamat mencuba.
Resepi Kuih Peneram First Time Buat Terus Menjadi

Resepi Oleh: Khairunnisa Mohammad