Resepi Kek Pisang Nutella Almond Mudah

Resepi Kek Pisang Nutella Almond Mudah

Bahan A:

  • 2 biji pisang berangan + 3 biji pisang emas (lenyekkan)

Bahan B: Ayak Bersama

  • 2 cawan tepung (kami pakai tepung blue key)
  • 1 Sudu kecil serbuk penaik (kalau pakai tepung blue key, takyah letak dah serbuk penaik)
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan C: Blender

  • Telur 4 biji
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 titik perisa pisang
  • Gula 1 cawan
  • Minyak 250gm (Kami pakai butter Anchor. Cairkan dan sejukkan terlebih dahulu)

Cara Membuat:

1. Satukan tepung, soda bikarbonat dan serbuk penaik, ayak bersama. Ketepikan. Blender telur bersama gula. Masukkan esen vanila dan perisa pisang. Blender bagi kembang selama 6 minit.

2. Setersunya, masukkan minyak dan blend lagi. Masukkan pula pisang yang telah dilenyek tadi. Blend sebati semua.

3. Campurkan bahan blend ke dalam bahan B dan gaul sebati. Kemudian, tuang adunan ke dalam loyang 8×8. Potong pisang, susun comey-comey atas kek tadi.

4. Akhir sekali, tabur dengan almond hancur (beli siap di kedai) dan tabur chocolate chip. Jangan lupa piping nutella atas kek tu. Bakar pada suhu 160°c selama 45 minit. Siap!.

Resepi Kek Pisang Nutella Almond Mudah

Resepi Oleh: Mya Zana Hamid