Resepi Kek Oren Buat Juadah Minum Petang
Assalamualaikum, selamat tengahari semua. Harap-harap rakan-rakan di GHD dalam keadaan sihat semuanya. Kami di Johor dah start cuti hujung minggu. Bila anak-anak ada di rumah ni, makin sibuk mama di dapur sediakan juadah. Maka terciptalah Kek Oren (orange cake).
Resepi ke 2 untuk saya kongsikan bersama rakan-rakan di GHD. Resepi yang cukup mudah dan sedap untuk dijadikan juadah minum petang.
Bahan A:
- 1 biji Oren tanpa biji dipotong kecil
- 1 cawan butter yang telah dicairkan (kalau takde butter boleh ganti dengan minyak masak atau minyak jangung)
- 2 biji telur gred A
- 3/4 cawan gula
- 1/4 cawan susu pekat (sebagai pelembut kek)
- 1 sudu Orange sanquick
- 1 penutup assen vanilla – optional (Saya tak letak pon, sebab saya sukakan rasa oren sebenar)
Bahan B (diayak):
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh tepung penaik
- 1 cubit garam
- 1/2 sudu teh baking soda
Cara Membuat:
1. Panaskan oven pada suhu 180°c. Campur semua bahan-bahan A dalam blender. Blend je.
2. Salin bahan yang telah dikisar dalam mangkuk lain. Masukkan bahan B yang telah diayak sedikit demi sedikit. Ratakan dengan kaedah kaup terbalik.
3. Masukkan dalam loyang yang telah digris atau dilapik dengan baking paper. Saya guna loyang loaf. Boleh juga guna loyang bulat saiz 6 atau 7 inci. 1 adunan ni muat untuk saiz loaf.
4. Bakar selama 45-60 minit bergantung pada oven. Setelah masak, keluarkan dari bekas dan sejukkan di atas redai. Potong apabila kek telah sejuk. Tapi saya suka makan kek time dia suam-suam sikit, rasanya lebih umppphh.
Itu jer bahan dan cara-caranya. Senang bukan? Selamat mencuba ya.
Selain Kek Oren Boleh Cuba Juga Kek Sarang Semut NI >> Klik Di Sini
Resepi Oleh: Suhana Sulaiman