Moist Chocolate Cake Sukatan Cawan Dengan Topping Coklat
Resepi ni kalau suami nak buat kek untuk bini merajuk pun boleh lah. Takde yang susah, simple-simple je, sesiapa pun boleh buat dan hanya guna sukatan cawan.
Bahan Untuk Kek:
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak
- 1/2 cawan fresh milk/susu cair
- 1/2 cawan air
- 1 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil serbuk baking powder
- 1/2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
Cara Membuat:
1. Pecahkan telur, masukkan gula dan putarkan sebati. Kemudian, masukkan susu pekat dan minyak. Tuangkan tepung, serbuk koko, baking powder, dan soda bikarbonat.
2. fresh milk + air sikit-sikit, gaul slow slow biar sebati baru putar guna mixer. Agihkan dalam loyang atau tupperware.
3. Sis guna pengukus. Kalau bekas besar macamni agak-agak dalam 1 jam – 1 jam 30 minit, kalau bekas kecik bulat-bulat macam bekas puding tu dalam 15-20 minit.
Bahan Untuk Chocolate Topping:
- Serbuk koko
- Minyak masak
- Susu pekat
- Susu cair
Sukatan bergantung pada kuantiti kek.
Cara Membuat:
1. Masukkan beberapa sudu minyak dan serbuk koko. Minyak tak perlu banyak pun, asal sebati (koko + minyak). Tuangkan susu pekat, gaul biar sebati dan berkilat. Agak-agak kalau pahit, boleh tambahkan lagi.
2. Tuangkan susu cair bagi kurangkan kepekatan coklat tu. Finally, tuangkan choc leleh atas kek coklat tadi. Letak la rainbow rice ke choc rice ke choc chip pun boleh. Kek saya ni 1.5 kg, loyang size 8.
Nak Kek Rasa Lebih Bercoklat, Boleh Guna Serbuk Koko Macam Ni >> LIHAT DI SINI
Resepi Oleh: Nuralia Idayu