Daging

Cara Masak Daging Palembang

cara-masak-daging-palembang

Cara Masak Daging Palembang

Bahan-Bahan:

700 gram daging – potong lebar dan nipis
2 batang serai – dititik
500ml santan pekat
1 cawan kicap lemak manis
1 sudu besar sos tiram minyak

Bahan Kisar –

1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah Penumis –

3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara-cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.

4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa. Hidangkan.

Cara Masak Daging Palembang

Resepi Oleh: Ika Zul