Resepi Sup Kepala Ikan Jenahak
Bahan-Bahan:
- 1 kepala ikan jenahak
- 1 peket sup ikan adabi
- 3 biji bawang merah ditumbuk
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- 1/2 inci halia
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 1/2 batang lobak merah
- 4 biji cili hijau diketuk
- 2 cawan air putih
- Sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis

Cara Penyediaannya:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Tumiskan sehingga garing dan kekuningan.
2. Kemudian, tambahkan air putih dan masukkan rempah sup ikan adabi.
3. Biarkan ia mendidih baru masukkan kepala ikan. Biarkan lagi sehingga ikan hampir masak.
4. Tambah bahan perasa iaitu gula dan garam. Kacau sebati dan boleh masukkan bahan hiasan lain.
5. Tunggu sehingga ikan masak dan siap untuk dihidang.

Resepi Oleh: Bahiah Saripuddin