Resepi Nasi Arab Bukhari Bersama Ayam Istimewa

Resepi Nasi Arab Bukhari Bersama Ayam Istimewa

Buat sendiri puas hati. Ramadhan dah tak lama. Ni antara menu bertambah makan bila berbuka kesukaan seisi keluarga, kat bawah zie bagi resipi;

Cara Masak Nasi Cantik Berderai –

3 cawan teh beras basmathi dicuci dan direndam dahulu selama 1/2jam atau lebih. Selepas itu rebus beras separuh masak dan toskan/sejat/tapis.

Bahan Perapan:

  • 1 ekor ayam dipotong empat dan cuci bersih.
  • 2 sudu besar meat seosonning American BBQ (atau boleh guna rempah nasi arab untuk perap ayam)
  • 2 sudu besar yogurt plain

Gaul semua bahan diatas dan perap bersama ayam 1/2 jam atau lebih. Masuk dalam peti sejuk.

Bahan Tumis:

  • minyak sapi atau boleh juga guna minyak zaitun
  • Rempah Empat sekawan
  • 2 biji Limau kering (Loomy)
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 5 ulas bawang putih tak perlu hiris
  • 1 tin kecil tomato pure
  • 2 sudu besar penuh rempah nasi arab
  • 1 sudu besar rempah (optional)
  • Garam, serbuk perisa secukup rasa

Cara Memasak:

1. Cairkan minyak sapi dan tumis bahan 4 sekawan, limau kering beberap saat. Masukkan bawang-bawang kacau hingga layu. Masuk pula rempah-rempah, kacau sekejap hingga terbit bau dan masukkan tomato puri kacau sebati.

2. Masukkan bahagian ayam untuk masak bersama nasi. Tuang air hingga tenggelam ayam. Perisakan dengan garam, serbuk perasa dan biarkan ayam masak dalam kuah.

3. Bila ayam dah masak, keluarkan sedikit kuah dan tambah air mengikut banyak kuah yang nak ini untuk jadikan sup. Perisakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.

4. Masukkan beras yang telah direbus awal tadi dan sukatan air dalam periuk lebih kurang paras ayam. Kacau perlahan-lahan beras, sebatikan bersama air rebusan ayam. Tuang sedikit bancuhan pewarna saffron, tabur daun ketumbar, dan hirisan lemon.

5. Tutup periuk, teruskan masak dengan api penuh tapi yang paling perlahan hingga nasi masak. Siap.

Guna Rempah Nasi Arab Ni Rasa Lebih Sedap >> KLIK DI SINI

Resepi Nasi Arab Bukhari Bersama Ayam Istimewa

Resepi Oleh: Aisyah Humaira