Resepi Mudah Buat Jeruk Cili Padi
Sedap ranggup dan menepati citarasa saya bila makan dengan char kuey tiow. Memang sedap, kawan-kawan cuba la. Saya buat buat acar buah pon boh cili yang merah tu, kalau nak jerukkan bawang putih pun boleh juga ikut sukatan ni.
Sebelum ni, ada juga buat jeruk cili padi tapi tak tahan lama. Seleps beberapa hari akan berkulat walaupun dok dalam peti sejuk. Cili jeruk berkulat disebabkan cili tak direbus dulu dengan air bercampur cuka. Alhamdulilah, kini dah jumpa cara yang betul buat jeruk cili padi. Tu sebab dikongsikan di sini.
Cara Mudah Buat Jeruk Cili Padi ni cuma perlukan bahan seperti cili padi (merah), cuka, air, gula, garam dan kapur (jika ada). Kalau nak guna cuka epal pun boleh. Nak guna lada besar juga boleh ya. Anda boleh juga hiris-hiris cili padi jika mahu.
Cara Buat:
1. Rendam cili padi dalam air kapur selama 15 hingga 30 minit. Lepas tu keluarkan dan cuci. Tujuannya supaya cili padi kekal rangup seperti masih segar atau tak kecut.
2. Masukkan 1 cawan air ke dalam periuk, masak hingga mendidih. Tutup api, masukkan cili padi. Bila cili padi dah tukar warna atau layu, angkat.
3. Masukkan 1/2 cawan cuka, 1/2 cawan gula dan 1/2 sudu kecil garam. Masak hingga mendidih.Selepas itu, biarkan sejuk seketika.
4. Masukkan cili padi ke dalam bekas, lepas itu, tuangkan air yang bercampur cuka tu ya.
5. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Esoknya dah boleh makan. Selamat mencuba.

Resepi Oleh: Jalilah JJ