
Resepi Kari Sotong ala Nasi Kandar
Bahan-Bahan:
1 kg Sotong (sarat telur).
100 gm rempah serbuk kari jenis ikan (babas)
1 biji bawang besar (sedang) dihiris. (hirisan bawang untuk masakan resepi nasi kandar perlu di potong menegak bawang atau memanjang).
3biji bawang putih
Halia (potong nipis mmanjang) bahn ini penting dalam masakan nasi kandar.
1sudu rempah campur
1 tsp serbuk cili (babas)
1tsp Garam
1 tsp gula pasir.
kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga (ini digelar garam masala)
2 ranting daun kari
75 gm santan pekat kotak 200ml atau (4 tbsp yogurt atau 1/2 tin susu cair).
Air asam jawa
Minyak Masak untuk tumis
Buah tomato (kalau suka)
Cara Memasak:
1. Bila kuali panas masukkan minyak masak. Bila minyak panas, tumis rempah garam masala (4 serangkai). Bila bau haruman naik, masukkan bawang hirisan. Agak hirisan bawang mula bertukar warna keperangan, masukkan bawang putih dan halia dan daun kari.
2. Masukkan serbuk kari, dan serbuk cili untuk kemerahan kuah. Kacau rata dan masukkan sedikit air mendidih dan menjadi pekat dan pecah minyak, masukkan air asam jawa. Biarkan seketika, masukkan sotong yang dah dibersihkan tadi.
3. Tunggu sotong berubah size, ia akan jadi size kecik dari asal, itu bermakna sotong dah lembut. Masukkan santan pekat atau susu cair mengikut selera anda. Kuah jangan terlalu pekat semasa memasak kerana bila sejuk kuah akan semakin pekat. Tunggu hingga kuah mendidih. Jangan terlalu didihkan kuah anda kerana kalau santan ia pecah minyak, kalau susu ia akan bergentel.
4. Last skali masukkan buah tomato untuk masamkan kuah anda. Sekiranya kuah anda pekat, tambahkan air. Pastikan kuah tidak terlalu cair. Ikutlah kepekatan kuah mengikut selera anda.
Resepi Oleh: Dura Ibrahim