Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Resepi Kari Sotong ala Nasi Kandar

Bahan-Bahan:

1 kg Sotong (sarat telur).
100 gm rempah serbuk kari jenis ikan (babas)
1 biji bawang besar (sedang) dihiris. (hirisan bawang untuk masakan resepi nasi kandar perlu di potong menegak bawang atau memanjang).
3biji bawang putih
Halia (potong nipis mmanjang) bahn ini penting dalam masakan nasi kandar.
1sudu rempah campur
1 tsp serbuk cili (babas)
1tsp Garam
1 tsp gula pasir.
kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga (ini digelar garam masala)
2 ranting daun kari
75 gm santan pekat kotak 200ml atau (4 tbsp yogurt atau 1/2 tin susu cair).
Air asam jawa
Minyak Masak untuk tumis
Buah tomato (kalau suka)

Cara Memasak:

1. Bila kuali panas masukkan minyak masak. Bila minyak panas, tumis rempah garam masala (4 serangkai). Bila bau haruman naik, masukkan bawang hirisan. Agak hirisan bawang mula bertukar warna keperangan, masukkan bawang putih dan halia dan daun kari.

2. Masukkan serbuk kari, dan serbuk cili untuk kemerahan kuah. Kacau rata dan masukkan sedikit air mendidih dan menjadi pekat dan pecah minyak, masukkan air asam jawa. Biarkan seketika, masukkan sotong yang dah dibersihkan tadi.

3. Tunggu sotong berubah size, ia akan jadi size kecik dari asal, itu bermakna sotong dah lembut. Masukkan santan pekat atau susu cair mengikut selera anda. Kuah jangan terlalu pekat semasa memasak kerana bila sejuk kuah akan semakin pekat. Tunggu hingga kuah mendidih. Jangan terlalu didihkan kuah anda kerana kalau santan ia pecah minyak, kalau susu ia akan bergentel.

4. Last skali masukkan buah tomato untuk masamkan kuah anda. Sekiranya kuah anda pekat, tambahkan air. Pastikan kuah tidak terlalu cair. Ikutlah kepekatan kuah mengikut selera anda.

Resepi Oleh: Dura Ibrahim

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Kari Sotong Tumis Darat Resepi Sotong Kari Pekat Tanpa Santan Resepi Sotong Masak Sambal Kari Resepi Sotong Goreng Tepung dan Sotong Goreng Kunyit Resepi Sotong Masam Manis Resepi Sotong Masak Kicap Berlada

Tags:

garam masalakarikari sotongmakanan lautresepi kariresepi seafoodresepi sotongsotong

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Daging Masak Kicap Berapi

Next

Resepi Chocolate Moist Cake Viral

Next
13/08/2018

Resepi Chocolate Moist Cake Viral

Previous
11/08/2018

Resepi Daging Masak Kicap Berapi

Resepi Terkini

Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Kek Batik Moist Rasa Premium Cair Di Mulut
23/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi