Manisan

Resepi Dessert Lompat Tikam Versi Terengganu

resepi-dessert-lompat-tikam-versi-terengganu

Resepi Dessert Lompat Tikam Versi Terengganu

Alhamdulillah.. Siap dessert pembuka hari pertama puasa. Lompat Tikam ic 11 memang takde pulut tau. Nikmat makan sejuk-sejuk, saya lebih suka yang putih tu lebih banyak daripada yang hijau.. hehe.

Bahan-Bahan Lapisan Bawah (Hijau):

  • 1 cwn tepung beras
  • 3 cwn air daun pandan (blend 6-8 helai daun pandan dengan 3 cawan air & tapiskan)
  • 1 sd teh air kapur
  • pewarna hijau

Bahan-Bahan Lapisan Atas (Santan):

  • 1 cwn tepung beras
  • 3 1/2 cwn santan sederhana pekat
  • 1 sudu teh penuh garam halus

Bahan-Bahan Air Gula:

  • 2 kpg besar gula melaka
  • 1/2 cwn gula merah – Tak nak letak boleh skip
  • 3-4 sd besar gula pasir
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 helai daun pandan

Cara Membuatnya:

1. Lapisan Bawah; Satukan semua bahan-bahan di dalam kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat dan meletup-letup tapi jangan terlalu pekat. Sudukan adunan setengah saja ke dalam acuan atau loyang. Ketepikan dahulu.

2. Lapisan Atas; Satukan semua bahan-bahan di dalam kuali. Masak di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat, berkilat dan meletup-letup tapi jangan sampai terlalu pekat. Sudukan ke atas lapisan bawah tadi dan ratakan. Biarkan keras/set di dalam peti ais.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Apam Kampung Gula Merah

3. Air Gula; Satukan semua bahan-bahan di dalam periuk. Masak hingga semua gula cair dan menjadi agak pekat. Tapis dan sejukkan. Tuang air gula ke atas lompat tikam dan sedia dinikmati sejuk-sejuk dari peti ais.

Resepi Dessert Lompat Tikam Versi Terengganu

Resepi Oleh: Nor Al Fatihah