Cara Masak Rendang Cili Api Ayam Nismilan
Suka sangat dengan rasa rendang cili api Nismilan yang dibuat oleh kakak ipar Yati. Jadi haritu Yati berkesempatan untuk dapatkan resepi dari beliau. Yati kongsikan di sini buat tatapan semua. Selamat mencuba ya!.
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam
- 5 batang serai (diketuk)
- 2 helai daun kunyit (diracik halus)
- 1 cawan santan pekat
- 2 keping asam keping
- 1 sudu besar gula
- Kerisik secukupnya
- Garam secukup rasa
- 1 sudu kecil cukup rasa (opsyenel)
Bahan Kisar:
- 15 biji cili api merah/hijau
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci Lengkuas
Cara Masak:
1. Masukkan ayam dalam kuali dan gaulkan dengan bahan kisar bersama serai yang telah dititik. Hidupkan api. Biarkan air ayam mengering sedikit. Masukkan santan cair dan besarkan api. Biarkan ayam mendidih.
2. Masukkan santan pekat, gula, garam, asam keping dan cukup rasa. Kacau rata dan kecilkan api sedikit. Masukkan kerisik dan kacau rata. Masukkan daun kunyit yang telah diracik. Gaulkan.
3. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat kuahnya. Jika suka kuah, boleh asingkan sedikit kuah ke dalam bekas lain sebelum kalian pekatkan lagi rendangnya.
Resepi Oleh: Yati Masak Apa Tu