Cara Buat Kuih Lapis Pandan
Lama tak buat kuih muih. Daun pandan pun tengah ada banyak stock ni.
Bahan-Bahan:
- 125 gr tepung beras
- 125 gr tepung ubi kayu
- 25 gr tepung pulut
- 100 gr gula
- 1 kotak/200 ml santan
- 300 ml air
- 25 ml jus pandan
- 1/2 sdt garam
Cara Buat:
1. Satukan kesemua bahan kecuali jus pandan. Tapis dan bahagikan kepada 2 bahagian. 1 adunan ketepikan, lagi 1 adunan letak jus pandan.
2. Panaskan kukusan, alaskan plastik pada loyang. Masukkan adunan pandan dan kukus selama 10 minit. Lapiskan pula adunan santan, kukus selama 7 minit.
3. Ulangi sehingga habis, setiap lapisan 7 minit dan lapisan terakhir 20 minit guna api sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik.
4. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik. Selamat mencuba and happy cooking!
Nota: Untuk jadikan kuih tahan lebih lama dari basi, lepas siap kukus, bukak penutup kukusan dan biarkan atas api dalam 5 minit, supaya wap air atas kuih kering dan kuih tak cepat basi.
Guna Pengukus Elektrik Macam Ni Kuih Cepat Masak! >> LIHAT DI SINI
Resepi Oleh: Kuali Helena