Kek

Cara Buat Kek Pisang 2 Benua

cara-buat-kek-pisang-2-benua

Cara Buat Kek Pisang 2 Benua

Bahan-Bahan: Size loyang 8×8

  • 1 cwn gula castor (sy 3/4 cawan guna brown sugar)
  • 3 biji telur (gred A) atau 4 biji telur (gred B)
  • 6 biji pisang berangan (dilecek-lecekkan)
  • 200gm butter (cairkan)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 2 sudu besar serbuk koko (saya guna brand Van Houten)
  • Coklat cip (untuk tabur)

Cara Buat:

1. Masukkan gula dan telur, esen vanilla dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan pisang berangan yang telah dilecek-lecekkan dan pukul lagi.

2. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati (pukul sekejap sahaja untuk sebatikan).

3. Masukkan butter yang telah dicairkan dan pukul sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian campurkan 2 sudu besar serbuk koko dan kacau hingga sebati.

4. Kemudian sendukkan adunan coklat dibahagian sebelah dan adunan pisang bahagian sebelah hingga habis ke dalam loyang bersaiz 8 inci.

5. Kemudian boleh letak hirisan pisang dan taburkan coklat cip. Bakar dalam over selama 45-50 minit atau hingga masak dengan suhu 170 darjah atau mengikut kepanasan oven masing-masing.

6. Dah siap keluarkan dari oven dan keluarkan kek dari loyang perlahan-lahan. Kek boleh dipotong dan dimakan ketika panas-panas.

Cara Buat Kek Pisang 2 Benua

Resepi Oleh: Jana Kitchen