Agar-Agar Santan Guna Bekas Lompang Lebih Mudah
Takda kemahiran la nak potong kuih cantik-cantik. Guna bekas lompang je la senang untuk buat agar-agar santan atau beledo santan ni.
Bahan-Bahan:
- 10gram agar-agar tali (saya beli yang 20gram kemudian gunting je 1/2)
- 4-5 cawan air
- 1 cawan gula
Bahan Adunan Putih –
- 200ml santan (saya guna brand Kara)
- 2 biji telur
Bahan Adunan Hijau –
- 5-6 helai daun pandan
- 1 cawan air
- Pewarna hijau (optional)
Cara Membuat:
1. Masukkan 4-5 cawan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan agar-agar tali ke dalam periuk. Buka api sederhana besar.
2. Sementara tunggu air mendidih, gunting daun pandan ke dalam blender dan masukkan 1 cawan air. Blend, kemudian tapis ke dalam bekas berasingan. Titiskan 2-3 titik pewarna (pilihan sama ada nak letak ataupun tak).
3. Pecahkan 2 biji telur + santan ke dalam blender (nak texture smooth). Blend, kemudian tapis ke dalam bekas berasingan. Kacau agar-agar sehingga “tali” betul-betul larut, masukkan 1 cawan gula. Kacau lagi sampai jernih dan larut.
4. Masukkan adunan putih (santan) dan adunan hijau (pandan) skaligus ke dalam periuk. Kacau slow-slow saja. Tunggu mendidih, tutup api. Letak ke dalam bekas. Biarkan pada suhu bilik dalam 30 minit baru masukkan ke dalam peti sejuk.
Nota: Saya guna 2 biji telur sebab nak extra berlemak.
Guna Acuan Lompang Comel Macam Ni >> Klik Di Sini
Resepi Oleh: Nuralia Idayu