Yee Mee Sizzling Versi Makan Kat Rumah
Bahan-Bahannya: Untuk 5 -6 orang
- 5 gulung yee mee
- 5 ulas bawang putih – dicincang halus
- 1/2 inci halia – dicincang halus
- Ayam – dipotong kecil
- Cendawan shitake kering atau basah
- 5 biji cili kering – dipotong-potong
- 4 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan kicap cair
- 3 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 ketul kiub ayam
- 2 atau 3 sudu makan tepung jagung + sedikit air
- Minyak untuk menumis
- 4 cawan air atau lebih
- Resepi Cili potong – cili api, kicap cair dan sedikit cuka
Cara-Caranya:
1. Masukkan minyak bijan dan minyak masak. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.
2. Masukkan 4 cawan air (kalau nak kuah banyak, boleh tambah air). Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam.
3. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan dan biarkan 2-3 minit. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.
4. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Ulang langkah 6 untuk hidangan yee mee yang lain.
Nota:
- Kalau guna plate sizzling, kena faham bahawa plate tu dibuat daripada besi. Jadi kalau dibiarkan basah atau lembab akan menyebabkan plate berkarat. Kalau dah berkarat, janganlah dibuang, tapi cuci bersih-bersih sehingga hilang semua karatnya.
- Cara nak mengelakkan plate besi tu dari berkarat ialah, selepas digunakan terus dibasuh dan terus panaskan di atas api hingga plate benar-benar kering dan sejukkan. Barulah disimpan di tempat yang kering.
Resepi Oleh: Tuan Adriana Arissa