Resepi Tomyam Jernih Tapi Cukup Berperisa

Resepi Tomyam Jernih Tapi Cukup Berperisa

Ada yang suka hirup tomyam? Ni ada resepi dia Ben nak bagi. Buat Tomyam jernih tapi cukup berperisa. Sodapppppp.

Tips Penting:

1. Rasa utama pada pedas masam dan bahan lain. Gunakan asam limau nipis bukan asam limau kasturi. Suka pedas ketuk banyak cili.

2. Selain dari udang sotong, kalau nak guna ayam/daging, rebus asing dahulu. Sebab ini stail masakan panas. Bahan semua segar dan dimakan panas-panas.

Jom tengok step by step versi Ben.

Bahan-Bahan:

  • 1 liter air sahaja untuk kuantiti ini.
  • 300 gram udang
  • 300 gram sotong
  • 1 biji tomato saiz M + 1 biji bawang merah saiz 20 sen lama dikisar dengan sedikit air untuk pes.
  • 1 akar daun ketumbar dihiris
  • 3-4 batang daun ketumbar dihiris
  • 3-4 keping lengkuas diketuk
  • 4 helai daun asam limau purut
  • 3 batang serai saiz kecil dipotong pendek
  • 1 biji tomato M dibelah 8
  • 2 cili burung Thai diketuk (nak pedas lebihkan)
  • 1/2 biji asam limau untuk diperah
  • 1/2 cili hijau besar (pilihan)
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 3 sudu makan Sos ikan
  • Serbuk perasa

Cara Masak:

1. Masukkan 1 liter air, bahan kisar bersama daun limau purut, potongan serai, bawang besar dan lengkuas. Tutup periuk dan biarkan mendidih pada api besar.

2. Masukkan sotong, udang, potongan cili, cili pedas yang diketuk, dan hirisan tomato. Tambah 3 sudu makan sos ikan.

3. Bila dah mendidih masak lauk, masukkan serbuk perasa, gula secubit bagi sedap. Perahkan asam limau nipis dan tambah lagi daun ketumbar.

4. Rasa dan bila dah sedap pada tekak, siap dah. Kena ada rasa utama masam pedas dan daripada lengkuas, limau purut, ketumbar, dan serai. Sedap hirup oiii…

Kalau Nak Rasa Tom Yam Merah, Boleh Guna Pes Tom Yam Asli Dari Thailand Ni >> KLIK DI SINI

Resepi Tomyam Jernih Tapi Cukup Berperisa

Resepi Oleh: Ben Safwan