Makanan Laut

Resepi Sotong Salted Egg

resepi-sotong-salted-egg

Resepi Sotong Salted Egg

Bahan-Bahan:

  • sotong
  • tepung jagung
  • lada putih
  • 1 biji telur
  • garam/seasoning

Bahan Sos:

  • 4 biji telur masin rebus
  • 3 ulas bawang putih, haluskan
  • cili padi, hakak guna cili besar
  • 3 sudu besar majerin/butter
  • lada putih
  • daun kari

Cara Masak:

1. Gaulkan sotong dengan telur, seasoning atau garam, lada putih. Masukkan tepung jagung. Jikalau dah cukup pekat tak perlu tambah air. Goreng hingga keperangan.

2. Kupas telur masin yang telah direbus, ambil bahagian kuningnya sahaja. Lenyekkan dengan sedikit air. Ketepikan dahulu.

3. Tumis majerin/butter, bawang putih, cili dan daun kari sehingga wangi. Tuangkan larutan telur masin, sedikit air dan lada putih, kacau rata dan kecilkan api.

4. Masukan sotong goreng tadi, kacau hingga semua sotong tersalut sos. Sedia untuk dihidangkan!

Tips: Bagi sotong tak meletup masa digoreng, selepas dibasuh letakkan sedikit cuka masakan.

Resepi Sotong Salted Egg

Resepi Oleh: Kuali Helena