Resepi Sotong Masak Hitam Asyik

Resepi Sotong Masak Hitam Asyik

Bahan dan Cara Masak:

1. Tumis hingga naik bau;

  • 1/4 bawang Holland yang dihiris memanjang
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 batang serai yang diketuk dan dicarikkan
  • 3 tangkai cili padi hijau
  • 3 hiris cili merah

2. Kemudian tumiskan pula bahan kisar;

  • 1/2 biji bawang merah saiz bola ping pong
  • Sehiris bawang Holland
  • 1/2 ulas bawang putih
  • 1/4 hiris nipis halia
  • Secubit jintan putih
  • Secubit biji ketumbar

3. Masukkan pula 1 1/2 sudu besar cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak.

4. Masukkan pula 1/2 sudip kicap lemak manis. Boleh tambah lagi sedikit sebab dakwat sotong tak cukup hitam. Masukkan juga 1 1/2 sudu besar sos cili.

5. Seterusnya, masukkan 6 ekor sotong saiz M yang telah dipotong dan dibersihkan (dakwat hitam sotong jangan buang).

6. Perasakan dengan;

  • 3/4 sudu besar gula
  • Secubit kecil garam
  • Secubit perisa Hilal

Boleh tambah atau kurangkan kuantiti mengikut citarasa sendiri. Kemudian, tutup kuali menggunakan penutup periuk selama 5 minit. Biarkan sotong mengeluarkan airnya sendiri (tak perlu tambahkan air).

7. Buka penutup kuali. Biarkan lagi sotong lebih kurang 2 minit. Siap untuk dihidangkan.

Resepi Sotong Masak Hitam Asyik

Resepi Oleh: Afy AL Habibi