Manisan

Resepi Pulut Mangga Harum Manis

resepi-pulut-mangga-harum-manis

Resepi Pulut Mangga Harum Manis

Bahan-Bahan: ( 3- 4 org makan )

2 cawan beras pulut – rendam 3 jam
1 1/2 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
2 helai daun pandan (disimpulkan)
3 sudu makan gula pasir
Mangga Harum Manis (Apa-apa jenis mangga pun boleh janji masak ranum)

Cara Memasak:

Masak Pulut –

1. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga setengah masak.

2. Kemudian masukkan 1/2 cawan santan yang telah dicampur dengan garam serta daun pandan yang disimpul dan kukus pulut sehingga masak.

Kuah Santan –

1. Baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir.

2. Apabila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.Bila agak pekat tutup api.

3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.

pulut-mangga-harum-manis