Puding

Resepi Puding Marie Trifle

resepi-puding-marie-trifle

Resepi Puding Marie Trifle

Bahan-Bahan dan Cara Membuat:

Lapisan Bawah Biskut Marie:

Bahan-Bahan –

Biskut marie
10grm agar2 serbuk
1 ltr air
1 cwn gula

Cara Membuat –

1. Masukkan agar-agar dan air dalam periuk. Masak atas api sederhana. Kacau sebati.

2. Masukkan gula dan kacau sehingga mendidih. Matikan api. Susun biskut marie dalam acuan.

3. Tuang separuh adunan agar-agar dalam acuan biskut marie tadi. Ketepikan.

Lapisan Kastard:

Bahan-Bahan –

1/2 cwn tepung kastard
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn susu cair
2 cwn air

Cara Membuat –

1. Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk.

2. Masak guna api perlahan dan sentiasa kacau supaya tidak berketul.

3. Masak sehingga likat dan kilat. Tutup api.

4. Tuang kastard atas agar-agar dan biskut marie tadi. Ketepikan.

Lapisan Coklat:

Bahan-Bahan –

Separuh adunan agar-agar tadi
1 sb serbuk koko

Cara Membuat –

1. Panaskan separuh lagi agar-agar tadi atas api sederhana.

2. Masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Matikan api.

3. Tuang adunan agar-agar koko atas kastard tadi.

4. Simpan dalam peti sejuk. Bila adunan dah sejuk bolehlah dikluarkan dari acuan.

Resepi Oleh: Azrina Ien dari FB Group MAHN