Manisan

Resepi Agar-Agar Permata

resepi-agar-agar-permata

Resepi Agar-Agar Permata

Bahan-Bahan & Cara Membuat:

Bahan A –

1/2 cawan agar-agar tali
2 1/2 cawan air
Gula secukupnya
Dua helai daun pandan diikat
Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara Membuat:

1. Rebus air bersama 2 1/2 cawan air hingga hancur, masukkan juga daun pandan.

2. Setelah hancur, masukkan gula secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan padamkan api.

3. Bahagikan agar-agar kepada 3 bahagian. Setiap bekas dimasukkan warna yang berlainan iaitu hijau, kuning dan merah. Tunggu hingga agar-agar keras.

4. Apabila keras, potong agar-agar berbentuk dadu kecil-kecil. Masukkan agar-agar yang dipotong ke dalam loyang. Langkah seterusnya ialah dengan memasak bahagian B pula.

Bahan B –

1 cawan agar-agar tali
5 cawan air
1/2 tin susu pekat
2 helai daun pandan diikat
Gula secukupnya

Cara Membuat –

1. Masak agar-agar bersama 5 cawan air hingga hancur. Masukkan juga daun pandan agar lebih wangi.

2. Setelah itu masukkan gula dan susu. Tunggu sehingga mendidih. Tutup api dan tuangkan agar-agar susu ke dalam bahan A iaitu agar-agar yang dipotong dadu.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Dessert Creme Brulee ala Kayangan

3. Tunggu hingga agar-agar keras. Jika ingin agar-agar lebih cepat keras, masukkan ke dalam peti sejuk.

4. Bila dah sejuk bolehlah dipotong dan dihidangkan.