
Resepi Puding Mangga Susu
Bahan-Bahan:
20g agar-agar tali
6 cawan air
1 cawan gula
2 biji mangga saiz besar
1 cawan susu fernlef – Bancuh dgn 1 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat manis
Secubit garam
Pewarna ikut suka
Cara-Cara:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut agar-agar baru masuk gula, dikacau bagi larut gula.
2. Masukkan susu fernlef tadi, kacau rata. Masukkan susu pekat manis, kacau-kacau lagi. Masukkan secubit garam, sentiasa dikacau-kacau. Tutup api.
3. Ambil 1 biji setengah buah mangga, potong dadu kecil-kecil dan tabur dalam loyang kesemuanya. Ambik adunan agar-agar tadi dalam 3 cawan tuang dalam loyang perlahan-lahan. Biarkan sederhana beku.
4. Ambil 1 cawan adunan agar-agar, warnakan ikut suka. Tuang perlahan atas puding tadi. Biarkan sederhana beku.
5. Baki buah mangga tadi blender dengan lebihan adunan agar-agar dalam periuk tadi. Tambah sedikit pewarna kuning/oren hingga hancur halus. Terus tuang perlahan-lahan atas puding tadi. Dah nak beku, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
6. Boleh keluarkan puding tadi dengan cara terbalikkan loyang atas alas yang rata perlahan-lahan. Boleh potong ikut suka.
P/s: Kalau tak suka susu tepung fernlef, boleh ganti dengan susu segar ducth lady atau susu cair (dalam 2 cawan. Air untuk masak agar-agar kurangkan kepada 5 cawan). Buah mangga boleh letak lebih, lagi sedap.
Resepi Oleh: Zura Zul