Puding

Resepi Puding Kiwi, Terasa Manis Buah Kiwi

resepi-puding-kiwi-terasa-manis-buah-kiwi

Resepi Puding Kiwi, Terasa Manis Buah Kiwi

Bahan A:

  • 10g agar-agar tali – rendam 1 jam
  • 1/2 cawan gula
  • 3 1/2 cawan air
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna hijau
  • 5 – 6 biji buah kiwi – hiris bulat nipis

Cara Buat:

1. Masak agar-agar dgn air hingga larut agar-agar. Masukkan gula kemudian kacau-kacau.

2. Selepas itu, masuk secubit garam kemudian letak sedikit pewarna hijau. Kacau rata dan tutup api.

3. Tuang sedikit agar-agar ke dalam loyang, biarkan keras sedikit. Susun buah kiwi dalam loyang atau acuan, ikut kreativiti sendiri.

4. Tuang habis agar-agar tu dalam loyang tadi dan biarkan sederhana beku.

Bahan B:

  • 10g agar-agar tali
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 2 cawan susu segar dalam kotak (nak guna susu cair 1 tin)
  • 1 sudu besar tepung kastard – bancuh dulu dengan air
  • Secubit garam

Cara Buat:

1. Seperti biasa masak agar-agar kemudian letak gula dan kacau rata. Tuang susu segar, masuk tepung kastard dan secubit garam.

2. Sentiasa kacau agar tepung kastard tidak berketul. Selepas itu, tuang perlahan-lahan atas agar-agar tadi, bekukan.

3. Masukkan ke dalam peti sejuk sampai mengeras. Terbalikkan loyang untuk mengeluarkan puding, buat perlahan-lahan. Potong ikut suka dan sedia menikmatinya.

Resepi Puding Kiwi, Terasa Manis Buah Kiwi

Resepi Oleh: Zura Zul