Resepi Puding Kastard Berkuah Tanpa Telur
Meh akak lanje resepi dessert sodap yang nyaman lalu ikut tekak.
Bahan Puding:
- 1/2 cup tpg kastard
- 2 1/2 cup air
- 1/2 cup susu pekat
- 1/2 tsp esen vanilla
Cara Memasak: Campur kesemua bahan. Whisk di atas api sehingga pekat & berkilat. Sendukkan ke dalam acuan, kemudian sejukkan.
Bahan Kuah Kastard:
- 1 cup susu cair/susu sejat
- 1 cup sirup fruit cocktail (guna sirup sahaja)
- 1/4 cup air
- 1/2 cup susu pekat
- 1 tbsp tpg kastard
- 1/2 tsp esen vanilla
- 1 helai daun pandan disimpul – optional
Cara Memasak:
1. Sebatikan semua bahan-bahan ke dalam periuk yang sesuai. Masukkan daun pandan yang telah disimpulkan dan masak dengan api kecil.
2. Whisk sehingga nampak sedikit pekat. Sejukkan kuah. Hidangkan bersama puding, buah-buahan cocktail atau buah-buahan kegemaran.
Nota: Boleh juga sejukkan dalam bekas besar sekaligus kemudian potong kecil untuk menghidang. Hepi menerai.

Resepi Oleh: Keroroyz Royz