Puding

Resepi Puding Cincau Blueberry

resepi-puding-cincau-blueberry

Resepi Puding Cincau Blueberry

Bahan-Bahan:

20g agar-agar tali
5 1/2 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair/susu segar (2 cawan)
2 helai daun pandan -simpulkan
Cincau – potong dadu kecil-kecil
Secubit garam
Pewarna blueberry emulco/blueberry oil base

Cara Menyediakan:

1. Masak air bersama agar-agar hingga larut. Masukkan gula, daun pandan, larutkan gula. Perlahankan api.

2. Ambik agar-agar dalam 1 1/2 cawan, tuang dalam bekas lain. Masukkan warna blueberry. Keraskan dalam peti sejuk.

3. Boleh keluar agar-agar blueberry tadi. Potong dadu kecil-kecil.

4. Susun cincau dan agar-agar blueberry yang dipotong tadi dalam loyang 8×8, ketepikan.

5. Besarkan semula api, lebihan agar-agar tadi dimasak. Kemudian, tuang susu cair, masuk secubit garam dan kacau bagi sebati.

6. Ambil agar-agar susu tadi dalam 3 cawan, tuang perlahan-lahan dalam loyang tadi. Biarkan sederhana beku.

7. Lebihan agar-agar dalam periuk warnakan pewarna blueberry. Tuang perlahan-lahan atas agar-agar susu. Bekukan sederhana sejuk dalam peti sejuk.

8. Keluarkan puding tadi, terbalikkan puding perlahan-lahan atas bekas/alas yang rata. Boleh potong ikut suka, hidangkan.

Resepi Oleh: Zura Zul dari FB Group MAHN