Resepi Puding Cendol Gula Merah
Alhamdulillah. Memang terasa nyaman tekak pabila makan sejuk-sejuk puding ni. Sedap, simple je buat puding cendol ni.
Bahan A:
- 10g agar-agar tali
- 2 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 kotak Santan Kelapa 200ml
- Sedikit garam
- 500g cendol
Cara Buat:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut, masuk gula dan kacau rata. Dalam bekas lain, kacau rata tepung jagung, santan dan garam.
2. Tuang dalam agar-agar tadi, kacau-kacau kemudian masukkan cendol. Gaul-gaul sebati, kemudian tuang dalam loyang 8×8. Bekukan seketika.
Bahan B:
- 10g agar-agar tali
- 2 1/2 cawan air
+ Masak hingga larut agar-agar
- 3/4 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan
+ Masak sampai mendidih
Cara Buat:
1. Tapiskan air gula merah dalam agar-agar tadi. Masuk sedikit garam dan gaul-gaul rata. Tuang guna senduk perlahan-lahan atas puding cendol tadi sehingga selesai.
2. Bekukan, simpan dalam peti sejuk. Keluarkan, boleh potong ikut suka dan sedia untuk dimakan.
Nota: Untuk lapisan gula merah, nak letak santan pun boleh. Kali ni akak buat tak letak santan.
Resepi Oleh: Dapur Kak Zura