
Resepi Murtabak Mini Ayam Cheese
Bahan-Bahan Inti:
isi [email protected] – cincang
kentang – potong dadu
rempah kari daging – 1 paket kecik
3 ulas bawang putih – hiris
1 biji bawang besar – hiris
2 biji bawang besar – potong dadu
daun sup – hiris
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis
Cara Memasak Inti:
1. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Tumis rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam & masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak.
4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam & gula, boleh juga letak serbuk cukup rasa.
5. Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan & sedia untuk langkah menyediakan murtabak mini.
Seterusnya langkah menyediakan murtabak mini;
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul & masukkan sedikit garam. Masukkan inti yang telah dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
3. Buka kulit popia, letak atas dulang, letak sekeping cheese di tengah-tengah. Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di atas cheese tadi. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan, lekatkan lipatan terakhir guna gam (tepung gandum + air). Terbalikkan bila di lipat, letak atas bekas lain & ulang proses yang sama.
4. Untuk membakar panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan murtabak mini tadi.
5. Bakar sehingga masak, balik-balikkan ia. Bila dah siap bolehlah dihidangkan.
Resepi Oleh: Saya CikPuan Hanani