
Resepi Muffin Blueberry
Bahan-Bahan:
Bahan A –
Tepung naik sendiri 200 g
garam 2g
Bahan B –
Gula kastor 100g
Telur 1 biji
Esen vanilla 6g
Susu segar 140g
Mentega yg dicairkan 80g
Bahan Filling –
Jem blueberry 20g
Coklat cip 40g
Cara Membuat:
1. Campurkan semua bahan A menggunakan sudu kayu dalam mangkuk.
2. Campurkan bahan B menggunakan mixer hingga sebati. pastikan masuk telur dan gula dulu dan pukul hingga kembang.
3. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B tadi. kacau adunan hingga sebati.
4. Masukkan 3/4 adunan ke dalam cawan kertas dan letakkan fiiling blueberry di tengah-tengah adunan dan letak coklat cip.
5. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar mufin pada 180 ° C kira-kira 20 minit sehingga coklat keemasan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Afiqah Rohaidah