Resepi Mudah Ayam Paratel Mak Mertua
Ayam Paratel ni Mak Mertua yang ajar. Senang sangat nak masak dia, tak payah duk goreng ayam pun. Tapi sedap, gu dengan Rassam lagi mantap.
Bahan-Bahan:
- 1 kg kepak ayam – potong kecil
- Kentang – ikut suka nak banyak mana
- 1 biji Tomato – dipotong dadu
- 1 biji cili hijau – dihiris
- Daun ketumbar – untuk hiasan (optional)
- Bawang besar – dihiris nipis
- Kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
- Daun kari
- Serbuk cili Hexa
- 1sk serbuk jintan manis
- 1sk serbuk jintan putih
- 1sk serbuk ketumbar
Bahan Blend:
- 1 biji Bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan Bawang. Goreng hingga kekuningan. Masukkan daun kari dan bahan blend, goreng sebentar.
2. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, serbuk cili dan sedikit air. Kacau rata dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, tomato dan cili hijau, gaul rata. Masukkan kentang dan masak sehingga kentang serta ayam lembut dan sambalnya pekat.
4. Perasakan, tabur daun ketumbar dan dah siapp. Dah alihkan ke mangkuk, bekas sambal dalam kuali jangan basuh dulu, boleh masukkan nasi dan gaul rataa. Sedap!.
Resepi Oleh: Haslinda Hashim