Resepi Mudah Ayam Cincang Masak Kicap
Dari kecil lagi akak memang suka menu masak kicap. Suka sangat kalau mak buat masak kicap, bertambah-tambah nasi. Tak kiralah masak kicap ayam/daging/seafood/telur, semua sedap. Hari ini akak masak Ayam Cincang Masak Kicap cara akak. Akak tambah telur rebus, tauhu goreng dan cili padi. Serbuk Rempah Masak Kicap Ayam/Daging Mak Siti daripada Pek Kombo Mak Siti menambah kelazatan hidangan yang ringkas ini.
Bahan-Bahan:
- 150 grm isi ayam dicincang
- 4 bj telur rebus
- 2 keping tauhu goreng dipotong dadu
- 7 ulas bawang merah dimayang
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 5 bj cili padi merah diketuk
- 5 bj cili padi hijau diketuk
- 1 peket (25 grm) Serbuk Rempah Masak Kicap Ayam/Daging Mak Siti
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap lemak manis
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1/3 cawan air
- 1 sudu makan marjerin
- Hirisan daun bawang
Cara Memasak:
1. Cairkan marjerin kemudian tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan Serbuk Rempah Masak Kicap Ayam/Daging Mak Siti dan tumis sekejap kemudian masukkan ayam cincang. Tumis hingga ayam berubah warna.
2. Masukkan sos tiram dan kicap-kicap. Kacau sebati. Masukkan air, telur dan cili padi. Masak hingga kuah sedikit pekat. Rasa dan tambah mana yang kurang.
3. Tutup api dan siap. Taburkan hirisan daun bawang ketika menghidang. Cukup satu lauk ini dimakan bersama nasi panas dan ulam-ulaman sangat nikmat.
Resepi Oleh: Eka Zahra