Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake

Bahan-Bahan:

Base –

1 1/2 cawan biskut Oreo – dibuang krimnye dan dihancurkan
1/3 cawan butter – dicairkan

+ Satukan kedua-dua bahan ini. Ambil sedikit dan tekankan ke dalam acuan muffin/cupcake atau paper cup. Buat sampai habis. Masukkan ke dalam fridge.

Bahan Cheese Filling –

500 gm cream cheese – suhu bilik
1/3 cawan gula castor
2 sudu makan tepung gandum
2 biji telur yang besar (65-70 gm sebiji)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan Nutella

Bahan Hiasan –

Secukup Nutella – dipanaskan sekejap dalam microwave untuk mencairkan dan masukkan ke dalam piping bag.
Sedikit serbuk koko

Cara Buat:

1. Panaskan oven pada suhu 160°C.

2. Di dalam mangkuk mixer, pukul cream cheese, gula castor dan tepung gandum dengan medium speed hingga kembang. Masukkan telur esen vanilla. Pukul lagi hingga licin dan sebati.

3. Ambil 2 cawan adunan cheese ini dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan. Pada lebihan adunan cream cheese, masukkan Nutella dan gaul rata. Masukkan ke dalam piping bag.

4. Keluarkan mangkuk-mangkuk cupcake yang berisi base (biskut Oreo) tadi. Picitkan filling berwarna coklat ke atas base. Setelah itu, picitkan pula filling yang putih.

5. Bakar (160°C) selama 16-18 minit bergantung pada kepanasan oven masing-masing.

6. Bila dah masak, sejukkan di atas wire rack. Masukkan ke dalam kotak atau tupperware dan simpan di dalam fridge sekurang2nya 1 jam atau semalam.

7. Ayakkan serbuk koko di atas cheesecake dan picitkan sedikit Nutella sebagai hiasan.

Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake

Resepi Oleh: Aini Binte Madon

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Nutella Cheesecake Tanpa Bakar Resepi Raspberry Cheesecake Bars Resepi Sandwich Cheesecake Mudah dan Senang Resepi Japanese Cotton Caramel Cheesecake Resepi Blueberry Oreo Layer Cheesecake Kek Premium New York Cheese Cake

Tags:

cakecheesecheesecakechocolatecream cheesekejukek kejukek minimini cakenutellanutella cheesecakeresepi kek

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Kuih Keria Sira Gula Melaka

Next

Resepi Southern Buttermilk Biscuits and Gravy

Next
01/02/2019

Resepi Southern Buttermilk Biscuits and Gravy

Previous
30/01/2019

Resepi Kuih Keria Sira Gula Melaka

Resepi Terkini

Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Kek Batik Moist Rasa Premium Cair Di Mulut
23/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi