Kek

Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake

resepi-mini-chocolate-nutella-cheesecake

Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake

Bahan-Bahan:

Base –

1 1/2 cawan biskut Oreo – dibuang krimnye dan dihancurkan
1/3 cawan butter – dicairkan

+ Satukan kedua-dua bahan ini. Ambil sedikit dan tekankan ke dalam acuan muffin/cupcake atau paper cup. Buat sampai habis. Masukkan ke dalam fridge.

Bahan Cheese Filling –

500 gm cream cheese – suhu bilik
1/3 cawan gula castor
2 sudu makan tepung gandum
2 biji telur yang besar (65-70 gm sebiji)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan Nutella

Bahan Hiasan –

Secukup Nutella – dipanaskan sekejap dalam microwave untuk mencairkan dan masukkan ke dalam piping bag.
Sedikit serbuk koko

Cara Buat:

1. Panaskan oven pada suhu 160°C.

2. Di dalam mangkuk mixer, pukul cream cheese, gula castor dan tepung gandum dengan medium speed hingga kembang. Masukkan telur esen vanilla. Pukul lagi hingga licin dan sebati.

3. Ambil 2 cawan adunan cheese ini dan masukkan ke dalam piping bag. Ketepikan. Pada lebihan adunan cream cheese, masukkan Nutella dan gaul rata. Masukkan ke dalam piping bag.

4. Keluarkan mangkuk-mangkuk cupcake yang berisi base (biskut Oreo) tadi. Picitkan filling berwarna coklat ke atas base. Setelah itu, picitkan pula filling yang putih.

5. Bakar (160°C) selama 16-18 minit bergantung pada kepanasan oven masing-masing.

6. Bila dah masak, sejukkan di atas wire rack. Masukkan ke dalam kotak atau tupperware dan simpan di dalam fridge sekurang2nya 1 jam atau semalam.

7. Ayakkan serbuk koko di atas cheesecake dan picitkan sedikit Nutella sebagai hiasan.

Resepi Mini Chocolate Nutella Cheesecake

Resepi Oleh: Aini Binte Madon