Resepi Kurma Telur
Bahan-Bahan:
4 Ulas Bawang kecik/merah dimayang halus
4 Ulas Bawang putih dimayang halus
Sedikit halia dimayang halus
Sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang (tak letak pun tak pa)
3 Cawan santan pekat
2 peket Rempah Kurma, brand apa pun ok. (yang ni akak pakai Rempah Kurma Adabi)
10 biji Telur
2 biji cili merah/hijau dan sebiji bawang besaq yang di belah 4
Cara Memasak:
1. Tumis bawang, putih, bawang merah, halia dan kulit kayu manis/bunga lawang.
2. Apabila bahan-bahan tumis tadi dah layu, masukkan Rempah Kurma bersama 2 cawan air.
3. Kacau rempah kurma tu sehingga pecah minyak. Apabila rempah Kurma hampir kering dan pecah minyak masukkan Santan.
4. Biar santan mendidih dan pekat/pecah minyak. Ok dan buleh masukkan Telur dan cili hiasan/bawang besar yang dibelah 4.
5. Dalam 2 minit dah boleh tutup api. Kalau lama nanti telur tu keras. Jangan lupa garam dan gula/ajinomoto.
Resepi Oleh: Roskaryati Abu Bakar