Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Jalur Gemilang Mixed Fruity Pastry Cake

Bahan-Bahan:

100g Butter, suhu bilik
150g gula
2 sudu besar sour cream / yogurt
3 biji telur grade A, dipukul pelahan
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar jus lemon & zest dari satu lemon
210g tepung gandum – diayak bersama 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
Sedikit buah-buahan Strawberry, Peaches & Blueberry atau buah apa pun boleh.

Caranya:

1. Panaskan ketuhar kepada suhu 180 C (350 ° F) rak di tengah-tengah. Griskan springfoam (Loyang cheesecake 9” atau 9×3 atau pun loyang bulat biasa) tepi dan bahagian bawah loyang dengan butter atau semburan minyak masak. Alaskan dengan kertas minyak. Sekali lagi griskan kertas minyak juga.

2. Putar butter, gula dan sour cream sehingga ringan dan lembut. Masukkan telur secara sikit sikit putar sehingga sebati.

3. Masukkan esen vanila, jus lemon dan zest, putar sebati

4. Masukkan tepung dan serbuk penaik putar sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan dan susun buah-buahan di atas, jangan tekan buah-buahan ke dalam adunan.

5. Hiaskan buah-buahan seperti yang dikehendaki.

6. Bakar 1 jam. (Tutup bahagian atas dengan aluminum foil pada 15 minit terakhir baking untuk mengelakkan kek over browned)

7. Biarkan kek sejuk di dalam loyang selama kira-kira 5-10 minit. Unmold dan pindahkan ke rak dawai untuk sejuk. Guna penapis teh tabur gula aising ke atas kek, siap.

Sumber: Ann Low from Anncoo Journal
Dikongsi Oleh: Lina Thomas

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Hokkaido Triple Cheese Cake Resepi Kek Pisang Tropika Cip Coklat Steamed Chocolate Cheese Cake With Chocolate Ganache Resepi Blueberry Butter Cake Resepi Kek Pisang Super Moist Cikgu Liza Resepi Kek Pisang Gebus Guna Blender

Tags:

cakekekmixed fruits cakemixed fruitty pastry cakepastrypastry cakeresepi kek

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Susu Badam Untuk Badan Sihat dan Kulit Bersih

Next

Resepi Kurma Telur, Ringkas Tapi Menyelerakan

Next
30/08/2018

Resepi Kurma Telur, Ringkas Tapi Menyelerakan

Previous
30/08/2018

Resepi Susu Badam Untuk Badan Sihat dan Kulit Bersih

Resepi Terkini

Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Kek Batik Moist Rasa Premium Cair Di Mulut
23/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi