Resepi Kuih Talam Berlauk Daging
Bahan Inti:
- 300gm daging cincang
- 1 biji bawang besar (dadu halus)
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 biji cili api (cincang halus)
- 4 sudu besar Sos Spageti Kimball
- 1 sudu besar Sos Tiram Kimball
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- 1/3 cawan air
- garam & gula secukup rasa
Cara Buat Inti:
1. Panaskan pan, tumis daging cincang, bawang besar, bawang putih dan cili api sehingga garing.
2. Tambah sos spageti, sos tiram, serbuk kari daging dan air. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau lagi sehingga kering. Tutup api dan sejukkan.
Bahan Kuih Talam:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil gula
- 2 biji telur
- inti daging
- sebiji lada merah (buang biji dan dadu kecil) dan hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Buat Kuih Talam:
1. Satukan tepung gandum, tepung beras, susu cair, air, garam, gula dan telur kedalam bekas. Kacau rata. Masukkan dalam blender dan kisar hingga halus.
2. Panaskan oven suhu 190C. Tuang adunan tepung dalam acuan cupcake silicone. Jika tiada, boleh guna acuan biasa yang di gris dengan minyak.
3. Tuang adunan tepung 3/4 penuh. Letak inti daging. Bakar suhu yang sama selama 25 minit. Keluarkan, boleh tambah inti diatas dan tabur lada merah dan daun bawang. Siap.
Resepi Oleh: Dapurfaafeefoo