Kuih Muih

Resepi Kuih Limas Asli Negeri Perak

resepi-kuih-limas-asli-negeri-perak

Resepi Kuih Limas Asli Negeri Perak

Lapisan Bawah:

  • 4 cup santan cair
  • 3 cup air pandan (12 helai daun pandan)
  • 8 tbsp gula pasir
  • 2 1/2 cup tepung gandum
  • 1/2 tsp pewarna apple green (optional)

+ Satukan semua hingga sebati dan tapis.

Lapisan Atas:

  • 5 cup santan pekat (2 biji kelapa)
  • 1 1/2 cup tepung gandum
  • 2 tsp garam halus

+ Satukan semua hingga sebati dan tapis. Jika santan terlalu pekat, kurangkan sedikit tepung.

Bahan Lain: Gula pasir secukupnya untuk ditabur dalam temalong/bekas dadih.

Cara Membuat:

1. Panaskan pengukus dengan api besar. Pastikan penutup kukus dibungkus dengan kain.

2. Susun temalong/bekas dadih dalam bekas pengukus. Taburkan gula pasir secukupnya dalam temalong/bekas dadih (Jika temalong saiz besar isikan gula dalam 1 sudu makan, jika kecil 1/2 sudu makan. Nak letak lebih pun boleh.

3. Tuangkan bancuhan lapisan bawah dalam temalong/bekas dadih lebih kurang 1/3 bekas. Kukus selama 10-12 minit. Kemudian biarkan sejuk seketika dalam 10 minit supaya bancuhan tidak bercampur.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Kuih Badak Berendam

4. Tuangkan bancuhan lapisan atas pula. Kukus selama 10-12 minit lagi. Keluarkan dari pengukus dan sedia dihidangkan. Simpan dalam peti sejuk lagi sedap.

Resepi Kuih Limas Asli Negeri Perak

Resepi Oleh: Nor Azaliza Tarmizi