Ikan, Makanan Laut

Resepi Ikan Masak Kicap

resepi-ikan-masak-kicap

Resepi Ikan Masak Kicap

Bahan-Bahan:

4 ekor Ikan cencaru (lumur kunyit dan garam lepas tu goreng)
Cili kisar (1 senduk)
Bawang putih/merah/halia (kisar)
Kayu manis, bunga lawang
Bawang merah hiris bulat
cili merah (hiris dan potong)
Kicap manis
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Air secukupnya

Cara Masak:

1. Tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan, masukkan bunga lawang, kayu manis.

2. Masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).

3. Tumis lagi baru masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bawang hiris, cili merah kacau sekejap baru masukkan ikan gaul rata tutup api. Hidangkan.

Resepi Ikan Masak Kicap

Resepi Oleh: Tengku RosElyza Raja Muhammad