Pastry

Resepi Bomboloni Nutella

resepi-bomboloni-nutella

Kali ke-13 jadi jugak BOMBOLONI NUTELLA yang tengah viral sekarang orang dok jual. Geram.. Nak beli mahal. Sebiji RM4. Mana cukup makan sebiji, kalau sebiji tu celah gigi je. 4 biji baru la betul-betul makan. Jenuh ni cuba banyak kali belajar kat youtube.

Resepi Bomboloni Nutella

Bahan-Bahan:

225g tepung high protein
6g yis
55g castor sugar

(mix all dried ingredients)

120ml fresh milk sejuk
1 egg grade A

(mix the wet ingredients)

55g butter / margerine
Secubit garam

Cara Buat:

1. Masukkan sikit demi sedikit wet ingredient dalam dried ingredient sambil uli. Uli sampai sebati & bergumpal.

2. Masukkan butter & garam. Uli sampai tak melekat kat jari. Nak tau dough dah ready ke belum, bila tarik dough sampai nipis tu tak koyak/elastik. Saya just guna hand mixer je guna hook dalam 30-40 minit macam tu.

3. Tutup dough dengan plastic dalam 30min pun ok.

4. Bila dah kembang double size, tumbuk dough bagi keluar angin. Nipiskan & turap dengan acuan.

5. Goreng dengan api paling low. Jangan bolak balik selagi 1 side belum tukar warna coklat.

6. Bila donat dah suam, golek atas powdered sugar/gula castor + cinnamon. Sedap oouhh wangi-wangi. Pastu cocok lubang guna straw. Saya guna cake tester jurr sebab straw nak HARAM dah kan.. pastu barula picit nutella dalam tu.

masa panaskan minyak, tambah 1/2 sudu shortening. function kasi wangi & tak serap minyak. Goreng 1 side dulu.. bila color dah bertukar perang macam dalam gambar ni baru terbalikkan. kalau kerap terbalik takut surface tak licin & dalam masak tak sekata.

Resepi Bomboloni Nutella

Resepi Oleh: Aqel Orked