Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Type and hit Enter to search

Resepi Bonda
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi

Siapa peminat bika Ambon di sini? Dulu saya pernah beli di Batam, tak sedap macam buat sendiri, beli punya keras. Buat sendiri lembut dan lemak. Bika Ambon ni texturenya macam kek sarang semut berlubang-lubang hasil pemuapan yeast. Memang sedap dan sesuai sangat buat minum petang. Yang saya buat ni bika Ambon pandan dan gula merah dalam acuan muffin.

Resepi Bika Ambon Pandan

Bahan-Bahan:

8 biji telur (B)
300gm gula castor
50gm tepung gandum
400gm tepung sagu/ubi
100ml air kelapa segar
1 pkt mauripan
1sdt garam
1sdt vanilla
3sdb butter dicairkan
500ml santan pekat (dimasak dengan 5 helai daun pandan, 5 helai daun limau purut, 2 batang serai diketuk)

Cara Buat:

1. Masak santan dengan daun pandan, daun limau purut dan serai hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan. setelah sejuk buang, daun pandan, daun limau purut & serai. Campur tepung gandum, 2 sudu besar gula castor, yeast dan air kelapa yang disuamkan sekejap. Sebatikan dan biar kembang dalam 15 minit.

2. Dalam bekas lain pukul telur dan gula guna whisk sahaja tak perlu sampai kembang, masukkan garam dan vanilla. Masukkan adunan yeast tadi dan tepung sagu/ubi, masukkan santan kacau sehingga sebati dan tepung tidak bergentil.

3. Masukkan butter cair sebatikan dan tapis. Kalau nak perisa pandan letak beberapa titik pandan emulco. Klau nak warna kuning letak beberapa titis pewarna kuning telur. Perap selama satu ke dua jam.

4. Sapu butter/margarine dalam loyang dan panaskan loyang dulu. Lepas tu boleh dimasak dalam oven atau atas api dapur gas sahaja. Kalau dalam oven, bakar api bawah sampai gelembung-gelembung udara terbit lebih kurang 30 minit dan pintu oven dibuka separuh. Bila bahagian bawah dah masak baru on api atas dan tutup pintu oven.

5. Bakar ikut selera masing-masing kalau nak garing. Kalau bakar atas dapur gas lapik bahagian bawah untuk letak acuan, bila dan keluar gelembung-gelembung udara dan bahagian bawah kuih dah masak tutup acuan dengan penutup periuk atau terbalikkan kuih untuk garingkan bahagian atas (kalau pakai acuan muffin). Selamat mencuba.

Resepi Bika Ambon Pandan

Resepi Oleh: Alin Danial

Kongsikan:

  • Facebook
  • X
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Pinterest

Resepi Lain:

Resepi Kuih Bakul Resepi Kuih Tok Aji Serban atau Pulut Sekaya Resepi Kuih Kole Kacang Sedap Resepi Kuih Pantai Timur, Sekaya Telur Resepi Kuih Butir Nangka Berinti Pisang Resepi Kuih Talam Pisang Nagasari

Tags:

bika ambonbika ambon pandankuih bika ambonkuih muihkuih tradisiresepi kuih

Share Article

Resepi Lain

Previous

Resepi Mee Rebus Berkuah Daging

Next

Resepi Ayam Goreng 65

Next
09/03/2019

Resepi Ayam Goreng 65

Previous
08/03/2019

Resepi Mee Rebus Berkuah Daging

Resepi Terkini

Resipi Jualan Creampuff Sedap Dengan Cream Custard Creamy
05/12/2023
Puding Oreo Red Velvet Hanya Guna 5 Bahan
03/12/2023
Nasi Minyak Bajet Guna Saja Bahan Yang Ada Di Dapur
30/11/2023
Resepi Ayam Masak Sambal Air Tangan Ibu Mertua
28/11/2023
Puding Blueberry Cincau Nampak Cantik Dan Sedap
27/11/2023
Resepi Bonda
Resepi Bonda merupakan laman web perkongsian resepi, tip, dan maklumat berkaitan dunia masakan dan informasi terkini.
Laman Facebook
Laman Facebook
  • Dasar Privasi
  • Penafian
  • Hantar Resepi
  • Hubungi
  • Laman Utama
  • Resepi Masakan
    • Ais Krim
    • Ayam
    • Biskut
    • Daging
    • Kari
    • Kek
    • Kuih Muih
    • Laksa
    • Makanan Laut
    • Manisan
    • Masakan Barat
    • Masakan Korea
    • Masakan Thai
    • Mee
    • Minuman
    • Nasi
    • Pastry
    • Puding
    • Snek
    • Roti
    • Sambal & Pencicah
    • Sarapan
    • Sayur
  • Blog
  • Tips
  • Hantar Resepi
  • Hubungi