Resepi Bawal Masam Manis
Bahan-Bahan:
Bahan A –
2 ekor ikan bawal
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukupnya rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Tumbuk/Kisar –
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Bahan Sos –
3 sudu besar sos cili
5 sudu besar sis tomato
1 sudu besar sos tiram
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato (belah 4)
1 chili merah/hijau (potong pendek)
1/4 cawan sayur campur (mix vegetables)
1 labu bawang holland/bawang besar (hiris bulat)
Daun sup (hiris kasar)
Cara Masak:
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ikan tadi. Tumis Bahan yang ditumbuk atau kisar tadi. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan sos cili, sis tomato, dan sis tiram. Gaul. Masukkan sedikit air, kacau lagi.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya rasa. Kacau. Rasa. Masukkan tomato dan cili. Masukkan mix vege. Kacau sebenar.
5. Masukkan bawang. Kacau lagi. Apabila bawang layu, tutup api. Tuang bahan sos ke atas ikan. Tabur daun sup. Siap!
Resepi Oleh: Noy Yullan