Ikan, Makanan Laut

Resepi Asam Pedas Melaka

resepi-asam-pedas-melaka

Resepi Asam Pedas Melaka

Bahan-Bahan:

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri dibasuh bersih
3 batang serai
1 camca teh halba
Daun kesum
Bunga kantan
Bendi / terung
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Bahan Kisar –

5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 cm halia
15 cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu lada hitam

Cara Memasak:

1. Panaskan minyak, masukkan halba, tumis sehingga menjadi kekuningan.

2. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan juga serai. Tumis sehingga garing dan pecah minyak.

3. Masukkan gula, daum kesum dan bunga kantan.

4. Masukkan ikan, kacau seketika. Selepas itu masukkan air asam jawa ke dalamnya.

5. Masukkan bendi. Perasakan dengan garam dan biarkan seketika sehingga mendidih. Hidangkan.