
Resepi Agar-Agar Roti Tradisional Mengimbau Kenangan Lama
Roti kalau dah dekat nak expired, daripada membazir lebih baik buat agar-agar roti. Seloyang tu sekejap je boleh habis. Ariana nak share resepi agar-agar roti tradisional, pasti mengimbau kenangan lama. Ehhh! Tajuk taknak kalah.
Bahan-Bahan:
- 3 1/2 cawan air
- 12g agar-agar kering
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu butter
- Pewarna makanan
Bahan Blend/Kisar:
- 4 keping roti
- 1 cawan susu cair
- 3/4 cawan air
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 1sk esen vanila
Cara Membuat:
1. Mula-mula blend roti, telur, susu cair, susu pekat, air dan esen vanila. Blend sampai sebati dan hancur. Dalam periuk masukkan air dan gula, kacau sampai sebati.
2. Masukkan pulak agar-agar kering dan kacau sehingga agar-agar hancur. Masukkan bahan yang diblend tadi. Kacau sebati. Masukkan butter dan kacau sebati.
3. Masak semua bahan sehingga sebati, jangan terlampau pekat pulak. Bahagikan kepada 3 adunan. Boleh tapis dulu adunan. Tak kisah nak letak warna ape. Taknak letak warna pun boleh.
4. Tuang dalam loyang 9 inci, nak tebal sikit guna loyang 8 inci. Lepas tu lorek guna lidi. Tunggu sehingga sejuk atau pejal macam ni. Nak letak dalam peti ais pun boleh. Bila dah pejal bolehlah potong.
Resepi Oleh: Ariana Sofia Ahmad