Puding

Puding Roti Neapolitan Sedap Dimakan Sejuk

puding-roti-neapolitan-sedap-dimakan-sejuk

Puding Roti Neapolitan Sedap Dimakan Sejuk

Lama tak memuding. Jemput tengok cara buat Puding Roti Neapolitan.

Bahan-Bahan:

  • 20gm agar-agar tali
  • 6 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 5 keping roti gardinea*
  • 1 tin susu cair*
  • 1/2 cawan susu pekat manis*
  • 1 – 2 biji telur*
  • 1 sudu besar marjerin*
  • 1 penutup botol esen vanilla*
  • Secubit garam jika perlu
  • Pewarna coklat, pink & kuning

Cara Membuat:

1. Blender bahan bertanda (*) hingga hancur halus. Ketepikan. Masak agar-agar dengan air hingga larut agar-agar. Masuk gula dan kacau sehingga rata.

2. Kemudian, masukkan bahan blender tadi. Kacau-kacau, masukkan secubit garam. Sentiasa dikacau-kacau hingga mendidih. Tutup api.

3. Bahagikan adunan kepada 3 bekas, sama banyak. Warnakan dengan warna Neapolitan iaitu warna coklat, pink, dan kuning.

4. Guna loyang 8×8, tuang warna coklat. Biarkan sederhana beku, kemudian masukkan adunan warna pink atau kuning dulu ikut suka (kalau adunan agar-agar tu cepat beku/mengeras, panaskan semula atas api perlahan). Biarkan bahan beku seketika.

Cuba Resepi Ni:  Resepi Roti Croissant

5. Simpan dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam. Boleh potong ikut suka, sedia untuk dihidang. Makan sejuk-sejuk alahai memang sedap.

Puding Roti Neapolitan Sedap Dimakan Sejuk

Resepi Oleh: Zura Zul